Pijn en blockage ter hoogte van de vingers kan voorkomen bij een springvinger of trigger vinger. Over de plooipezen van de vinger liggen verschillende bandjes om de pees mooi tegen het bot te geleiden. Deze worden ook Pulleys genoemd. Er zijn zowel dwarse (Apulleys) als gekruiste (Cpulleys).
De meeste problemen ontstaan ter hoogte van de A1 pulley. Wanneer de pees gaat zwellen door hoge belasting of door leeftijd gaat deze wrijven tegen de pulley. Hierdoor ontstaat een spoelvormige verdikking op de pees en zwelling van de pulley. Dit zorgt voor stramheid van de beweging in de beginfase. In een latere fase kan de vinger gaan springen of volledig blokkeren wanneer de pees niet meer vlot door de pulley kan. Dit noemen we dan een springvinger of geblokkeerde springvinger.
De behandeling kan conservatief door toedienen van een infiltratie ter hoogte van de A1 pulley.
Komt het probleem terug dan kan de pulley worden doorgenomen. Op niveau van de A1 pulley kan dit probleemloos gebeuren.
Na de operatie is het probleem meestal onmiddellijk verholpen. Er dient geen immobilisatie van de vinger te gebeuren.
Het is belangrijk om de wonde de eerste 2 weken proper en droog te houden om infectie te voorkomen. Eens de hechtingen verdwenen zijn en de wonde volledig dicht is, is littekenmassage aangewezen om te voorkomen dat er een hinderend litteken in de handpalm blijft bestaan.